Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ο Εσπερινός στον Προφήτη Ηλία του Ανέμωνα

Στην πιο ψηλή κορυφή του Ανέμωνα, στον Προφήτη Ηλία, ανέβηκαν χθες Παρασκευή ενορίτες της Καλλιμασιάς και του Νεοχωρίου, για να τιμήσουν από κοινού τον Άγιο ένδοξο Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη. 


Την ακολουθία του Εσπερινού τέλεσαν οι εφημέριοι των δύο ενοριών, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου (Καλλιμασιάς) και πατήρ Ανδρέας Αθανασόπουλος (Νεοχωρίου). Από αυτό το ύψωμα μπορείς να δεις 16 χωριά της Χίου και βέβαια το Αιγαίο πέλαγο ως τα Μικρασιατικά παράλια, τη γη της Ιωνίας, και τα νησιά Σάμο, Φούρνους και Ικαρία. 


Κι ενώ ο ήλιος έγερνε προς τη δύση του, τα ψάλματα του Εσπερινού, τα πλέον κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οδηγούσαν την κοινή προσευχή αυτής της λατρευτικής σύναξης, στον ιερό αυτό χώρο, που άλλοτε, πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1881, υπήρχε ο ναός του Προφήτη.


Στα όρια των δυο ενοριών, ένα σημείο ενότητας και κοινής αναφοράς, για να αγναντεύουμε από ψηλά, ότι μας δόθηκε, και να ευχαριστούμε το Θεό γι' αυτό.

 
  

Ο καπετάν Δημήτρης Μελαχροινούδης μίλησε για την ιστορία του ιερού αυτού τόπου, με βάση τα αρχεία και τους κώδικες που έχει μελετήσει.

Με την ευχή κάποια ημέρα, να μας αξιώσει ο Θεός, να ανοικοδομήσουμε τον ναό του Προφήτη Ηλία, ευχηθήκαμε χρόνια πολλά και παρά Θεού ευλογημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: