Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Με τα δυο χεράκια πλάθω ..... "λαζαράκια".

Την Τρίτη το απόγευμα οι μικροί μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων της ενορίας μας διδάχθηκαν να πλάθουν "λαζαράκια" και να τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου!

Τριάντα περίπου παιδιά ηλικίας νηπίου μέχρι πέμπτης δημοτικού με την καθοδήγηση της κ. Ευαγγελίας Μελαχροινούδη, Θεολόγου καθηγήτριας του Γυμνασίου και Λυκείου Καλλιμασιάς,  έμαθαν να ζυμώνουν λαζαράκια, τα οποία θα έχουν μαζί τους για να πουν τα κάλαντα.


Προηγήθηκε η εξιστόρηση του γεγονότος της Ανάστασης του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου του Τετραημέρου με τρόπο κατάλληλο και εύληπτο για την ηλικία των παιδιών, τα οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την διδαχή και εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο για να δώσουν σχήμα και μορφή στο ζυμάρι που δημιούργησαν με αλεύρι, αλάτι και νερό, αλλά και γαρίφαλα για μάτια.


Το Σάββατο του Λαζάρου στις 12 το μεσημέρι παιδιά και συνοδοί με επικεφαλής την κυρία Μελαχροινούδη θα ξεκινήσουν από την ενοριακή αίθουσα για να αναγγείλουν στην Καλλιμασιά το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου και να μαζέψουν αυγά, τα οποία θα βαφτούν και θα διανεμηθούν ως ευλογία μετά τη Θεία Λειτουργία της Ανάστασης.


Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, 
ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.
..............................................

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, 
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη, 
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.
.................................................

Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ. 
τρῶνε ψάρι καὶ κολιό. 
Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή, 

τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: