Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτοστιγμές από τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας στην Καλλιμασιά.

Παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Καλλιμασιά, η οποία γιορτάζει με λαμπρότητα την προστάτιδά της και προστάτιδα του Γένους, στον Ιερό Ενοριακό Ναό, τη Χωριοκκλησιά μας, η οποία τιμάται στο όνομα της Παναγίας μας και μάλιστα του ιερού γεγονότος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

7.30 μμ οι μελωδικές καμπάνες του Ναού με χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία ανήγγειλαν την έναρξη της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού, προσκαλώντας στην εκκλησιαστική πανήγυρη τους πιστούς.

Τα στιχηρά προσόμοια του Εσπερινού, το οκτώηχο δοξαστικό, τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη, τα στιχηρἀ της λιτής, όλα τα ακούσματα της ακολουθίας, καθηλώνουν, κατανύσσουν και συνάμα διδάσκουν στον πιστό το περιεχόμενο της μεγάλης εορτής και τη σημασία του για τη ζωή της Εκκλησίας και τη ζωή του κάθε μέλους της.


Η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγιοπατερούσικη, από όταν πρωτολειτούργησε η Χωριοκκλησιά μετά τον χαλασμό και την εκ βάθρων ανοικοδόμησή της, στολισμένη με άνθη,δέχεται την τιμητική προσκύνηση του εκκλησιάσματος και διδάσκει το ιερό γεγονός. Στο κέντρο του Ναού ο ανθοστόλιστος Επιτάφιος αναμένει τη στιγμή όπου θα ψαλούν τα Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου.

 
Μετά τα πληρωτικά και την ευχή της κεφαλοκλισίας, ο Εφημέριος σηκώνοντας την ιερά εικόνα που απεικονίζει το "θεοδόχον σὠμα" της Κυρίας Θεοτόκου, έρχεται στο κουβούκλιο του Επιταφίου, ύστερα από περιφορά εντός του Ναού, τη συνοδεία θυμιατού και λαμπάδων, ενώ ψάλλεται στιχηρό εκ της λιτής και ακολουθεί το εξαποστειλάριον "Απόστολοι εκ περάτων" για την απόθεση της εικόνος και ακολουθεί η ευλόγηση των άρτων.  


Μαθήτριες κρατώντας πανέρια με άνθη πλαισιώνουν τον Επιτάφιο και ο Εφημέριος με τους ιεροψάλτες ψέλνουν τα εγκώμια σε τρεις στάσεις. Κατά την τρίτη στάση ραντίζεται με μύρα και άνθη ο Επιτάφιος.


Μετά τα απόστιχα ακολουθεί η έξοδος του Επιταφίου και της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως στα χέρια των πιστών, υπό τους ήχους των καμπανών και με επικεφαλής τη Σημαία του Ναού και τον κόσμο να ακολουθεί καλύπτεται η διαδρομή των 1700 μέτρων. Η ιερά πομπή διέρχεται από τις οδούς Αγίου Αντωνίου, 25ης Μαρτίου, πλατεία Πολυτεχνείου, 28ης Οκτωβρίου, Χρυσοστόμου Γανιάρη, Αγίου Δημητρίου, Πατριάρχου Ιωακείμ Β΄, Λεωνίδα Σταμούλη, Αεροπόρου Περρίκου, Πατριάρχου Ιωακείμ Δ΄, 17ης Νοεμβρίου, πλατεία Πολυτεχνείου, 25ης Μαρτίου, Αγίου Αντωνίου και πάλι στη Χωριοκκλησιά.


 Φωτογραφικό υλικό από τον κ. Κωνσταντίνο Βενεκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: