Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Η Ιερά Εικών της Παναγίας Ευρετής ανεχώρησε από την Πλακιδιώτισσα

Από αμνημονεύτων ετών, υφίσταται το εκκλησιαστικό έθιμο της μεταφοράς της φορητής ιερής εικόνας της Παναγίας της Ευρετής, από τον ομώνυμο ιερό ναό του Βαρβασίου Χίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς, στην οποία ανήκε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευρετής, προτού γίνει Ενοριακός.

Ο ερχομός της εικόνας συνδέεται με την Πανήγυρη των Εισοδίων της Θεοτόκου και το έθιμο ορίζει την αναχώρηση από τον Ενοριακό Ναό της Ευρετής σε ημέρα της προεορτίου περιόδου των Εισοδίων και την επιστροφή της από τη Μονή την μετά την εορτή της Αγίας Αικατερίνης, που είναι και η ημέρα απόδοσης της Εορτής.


Είθισται να μεταφέρουν την Εικόνα ευσεβείς κυρίες και δεσποινίδες, οι οποίες πεζοπορούν τόσο κατά τον ερχομό Της όσο και στην επιστροφή Της.

Η υποδοχή της Εικόνας γίνεται στην είσοδο της ενορίας, στο "μπρος ποτάμι", και από εκεί λιτανεύεται δια των κεντρικών οδών της Καλλιμασιάς ως τη Μονή, από την οποία και πάλι τη συνοδεύουν την ορισμένη ημέρα ως την έξοδο της Καλλιμασιάς.


Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος, καθώς η ερχομός Της έγινε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, παρέμεινε στη Μονή την προεόρτια με μεθεόρτια περίοδο των Εισοδίων και σήμερα 2 Δεκεμβρίου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανεχώρησε επιστρέφοντας στην Ευρετή, στα χέρια των συνοδών της, των ευλαβών γυναικών, οι οποίες πεζοπορώντας για πολλά χιλιόμετρα την παρέδωσαν στον εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευρετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: