Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Τα "Λαζαράκια" της Καλλιμασιάς

Άλλο ένα ευχάριστο απόγευμα και συνάμα διδακτικό πέρασαν τα κατηχητόπουλα των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού μαθαίνοντας ή μάλλον πλάθοντας τα "λαζαράκια". 
 
  
"Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι,καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια."
 
 
Υπό την καθοδήγηση της Θεολόγου καθηγήτριας κας Ευαγγελίας Μελαχροινούδη και των θυγατέρων της, δώδεκα κατηχητόπουλα, έμαθαν το έθιμο με τα "λαζαράκια" συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία της ζύμης. Με τα χεράκια τους έπλασαν και στόλισαν τα λαζαράκια τους, τα οποία πήραν για ψήσιμο στο σπίτι. Για το τέλος η κα Ευαγγελία είχε μία γευστική έκπληξη, έτοιμα φουρνισμένα λαζαράκια, τα οποία γεύθηκαν τα παιδιά. Μαζί με τις ευχαριστίες όλων, ευχηθήκαμε "Καλή Ανάσταση!" 
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: