Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε εφέτος η εορτή του Αγίου Αιμιλιανού στην Καλλιμασιά. Όπως κάθε χρόνο στη συνείδηση των Καλλιμασιωτών, αλλά και ολοκλήρου του ευσεβούς χιακού λαού το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου σημαίνει τον παγχιακό εορτασμό της μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου του Ομολογητού. Το επίκεντρο των εορτασμών είναι πάντοτε το ενοριακό εξωκκλήσιο στην ομώνυμη περιοχή και παραλία της Καλλιμασιάς. 
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα υπό των ήχο των κωδώνων του Ενοριακού Ναού της Παναγίας στην Καλλιμασιά ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την παλαιά εικόνα του Αγίου στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ιωάννου, με επικεφαλής της Σημαία του Ιερού Ναού Αγίου Αιμιλιανού Καλλιμασιάς.. Την Εικόνα συνόδευαν νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές που παρέχει το Εκπολιτιστικό μας Σωματείο "Η Πρόοδος". Μαζί τους παιδιά με εξαπτέρυγα, επίτροποι και ο εφημέριος. Η πομπή πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Καλλιμασιάς προκαλώντας συγκίνηση. 

Γύρω στις 7 η αυτοκινητοπομπή έφθασε στον Άι Γιάννη της Μονολιάς, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος, αλλά και πολλά σκάφη. Τα σκάφη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χίου απέδιδαν τιμές με συριγμούς μαζί με τα αλιευτικά και άλλα σκάφη που περίμεναν με τα πληρώματά τους να δεχθούν την ευλογία της θαλάσσιας μεταφοράς της Εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού. Το σκάφος του λιμενικού, όπως κάθε χρόνο, περίμενε να συνοδεύσει και αυτό τιμητικά την νηοπομπή.
Η ιερή εικόνα, ο εφημέριος και οι "βρακάδες" επιβιβάστηκαν στο σκάφος "Παναγία Αγριδιώτισσα" του Παντελή Κλούβα από τα Νένητα. Όταν όλη η ακολουθία επιβιβάστηκε στα σκάφη η θαλάσσια πομπή ξεκίνησε. Οι παριστάμενοι μέτρησαν 32 σκάφη! Ο εφημέριος στη διάρκεια της πλεύσης προς τον κολπίσκο του Αγίου Αιμιλιανού τέλεσε δέηση και ευχήθηκε για την υγεία όλων. Η δέηση ακούστηκε σε όλα τα σκάφη από το βιετσεφ. 
Καθώς τα σκάφη έβαλαν πλώρη για το μώλο, οι επιβαίνοντες άναψαν τα καπνογόνα και οι συριγμοί εντάθηκαν. Στο μώλο του Αγίου Αιμιλιανού κάτω από την αψίδα με τις σημαίες και τους φοίνικες περίμεναν ιερείς με τους ιεροψάλτες, αρχές, στρατός και πλήθος κόσμου. Ο λαός μας έχει βαθιά μέσα του ριζωμένη την πίστη του στο Θεό και την αγάπη του προς τους Αγίους. Όπου και να γύριζες το βλέμμα σου έβλεπες προσκυνητές κάθε ηλικίας, οικογένειες ολόκληρες, ντόπιους, παρεπίδημους και απόδημους που πρόσμεναν την άφιξη της νηοπομπής και τη διέλευση της ιερής εικόνας για να τη συνοδεύσουν ως τον πανηγυρίζοντα ναό. 
Το "Παναγία Αγριδιώτισσα" άραξε στο μώλο και στεριανή και θαλάσσια κουστωδία ενώθηκαν για να τιμηθεί ο Άγιος. Οι ιερείς έβαλαν ευλογητό και ανέπεμψαν την πρέπουσα δέηση, ενώ ο εφημέριος ευχήθηκε καλές πλεύσεις στους θαλασσινούς και υγεία στους ιερείς, στις αρχές, στο λιμενικό σώμα, στον στρατό, που διέθεσε την μπάντα και τους οπλίτες να συνοδεύσουν τιμητικά, στην αστυνομία, στον Ο.Φ.Σ.Χ. που γιορτάζει, στους αλιείς και σε όλο τον λαό. Σε λίγο η ιερή πομπή ξεκίνησε. Ένα ατελείωτο ποτάμι κόσμου από την παραλία ως το ναό βημάτισε υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και των καμπανών του παρεκκλησίου μέσα σε βαθιά κατάνυξη και συγκίνηση. 
Η πομπή εισήλθε στο ναό και οι ιερείς έβαλαν ευλογητό στις 7.45μ.μ. για τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου. Στον εσπερινό έλαβαν μέρος 9 ιερείς, οι οποίοι μαζί με τους καλλίφωνους ιεροψάλτες απέδωσαν με ευλάβεια και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια την όλη πανηγυρική ακολουθία.
Η αρτοκλασία τελέστηκε στην πλατεία του ναού, που από νωρίς είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. 
Λίγο πριν το Νυν απολύεις ο εφημέριος μίλησε στο εκκλησίασμα και η ακολουθία ολοκληρώθηκε στις 9.35μ.μ. Ας σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εξέδωσε εγκόλπιο ημερολόγιο για το 2011 προς τιμήν του Αγίου Αιμιλιανού σε 2000 αντίτυπα, καθώς και 2000 πλαστικοποιημένα εικονίδια του Αγίου με το Απολυτίκιό του, τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν ως ευλογία σε όλους τους προσκυνητές. 
Αργότερα το ίδιο βράδυ στην πλατεία του Αγίου Αιμιλιανού έγινε το παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι που τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Καλλιμασιάς "Ο Όμηρος". Το πανηγύρι διαρκεί ως τις πρωινές ώρες της επομένης. Την όλη εικόνα του λαϊκού μέρους της πανηγύρεως συμπληρώνουν οι παστελάδες και οι μικροπωλητές, που για ένα διήμερο απλώνουν τις πραμάτειες τους έξω από τον περίβολο του ναού.
7.15 το πρωί οι καμπάνες του Αγίου Αιμιλιανού σήμαναν την έναρξη του Όρθρου της εορτής. Κυριακή σήμερα και η δυνατότητα προσέλευσης περισσότερων ιερέων αδύνατη. Την ακολουθία του Όρθρου διαδέχτηκε η Θεία Λειτουργία. Συλλείτουργο με τον πατέρα Βίκτωρα που σαν Καλλιμασιώτης και κάτοικος του Αγίου Αιμιλιανού δεν λείπει ποτέ από την πανήγυρη του Αγίου. Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε στις 10.30π.μ. Ο εφημέριος και ο π. Βίκτωρ κοινωνούσαν τους πιστούς από το "Μετά φόβου Θεού" ως τις 10.45π.μ. 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολουθώντας το έθιμο, οι επίτροποι με τη συμβολή ενοριτών παρασκεύασαν και πρόσφεραν σε όλους το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο σαν επιπρόσθετη ευλογία, σαν τις "αγάπες" της πρώτης Εκκλησίας, που μετά την ευχαριστιακή σύναξη ακολουθούσε η κοινή τράπεζα. Οι ιερείς και οι ψάλτες κάθισαν ανάμεσα στους προσκυνητές ευλόγησαν και συνέφαγαν στο κοινό τραπέζι και αντάλλαξαν ευχές με όλους.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκληση στην Παναγία, ενώ η προσέλευση των προσκυνητών συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ.

Το φωτογραφικό υλικό είναι του Κωνσταντίνου Βενεκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: