Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Καλλιμασιά

Η ενορία της Καλλιμασιάς τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού τόσο την παραμονή, όσο και την ημέρα της εορτής.
Από τις 3.30 ως τις 5.00μ.μ. τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο κτητορικό ξωκλήσι στην ομώνυμη τοποθεσία της υπαίθρου της Καλλιμασιάς με τη συμμετοχή πολλών ενοριτών.
Αύριο το πρωί η εορτή μεταφέρεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Παναγίας, όπου η μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Κάθε χρόνο η πολυάριθμη αδελφότητα, που αποτελείται κυρίως από ναυτικούς και τις  οικογένειές τους, τιμά τη μνήμη του προστάτη Αγίου των ναυτικών μας με την τέλεση του Όρθρου, της αρτοκλασίας και της Θείας Λειτουργίας της εορτής. 
Σε όλα αυτά προστέθηκε το πανενοριακό μνημόσυνο όλων των κεκοιμημένων ναυτικών, ως χρέος και απόδοση τιμής σε όλους εκείνους που οργώνοντας τις θάλασσες μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειές τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας. 94 ονόματα Καλλιμασιωτών ναυτικών όλων των ειδικοτήτων, που μας είναι γνωστά - ιδίως των παλαιοτέρων -  με τη βοήθεια του καπετάν Δημήτρη του Μελαχροινούδη, βρίσκονται σε 2 τιμητικές στήλες εκατέρωθεν των κολλύβων που προτίθενται στη μνήμη τους. Όσο ζούσαν τόσον οι ίδιοι, όσο και οι δικοί τους προσέτρεχαν στις δύσκολες ώρες στη βοήθεια του Θεού αποτεινόμενοι στον Άγιο Νικόλαο. Σε αυτόν και εμείς αποτεινόμαστε να παρακαλεί τον Άγιο Θεό για την ανάπαυση των ψυχών όλων των κεκοιμημένων μελών της τοπικής ναυτικής μας οικογένειας, προσθέτοντας τις ευχές και τα χρόνια πολλά σε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις ναυτικές οικογένειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: