Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Στιγμιότυπα από τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλλιμασιά


Η εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένηςεορτάστηκε στην Καλλιμασιά με επίκεντρο τον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου το Ιερό Παράβημα των Αγίων, το Δεξιό δηλαδή κλίτος, του οποίου η Αγία Τράπεζα εγκαινιάστηκε την 5η Ιουλίου 2003 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο τον Δ' και τιμήθηκε επ' ονόματι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου, από ώρας 7.00 ως και 8.30 μ.μ. τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινόςτης εορτής και σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, από ώρας 7.00 π.μ. έως και 10.00 π.μ.
Η ομώνυμη αδελφότητα φροντίζει για τα του Πανηγυρικού Εσπερινού, ενώ τα του Πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας φροντίζουν οι ευεργέτες του Ιερού Παραβήματος.

 

Όπως κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία είναι αφιερωμένη στους μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι εισέρχονται στο στίβο των πανελλαδικών και προαγωγικών εξετάσεων. Έτσι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλησαν το "Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών..." και το "Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον...", αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας, θείου φωτισμού και επιτυχίας στις εξετάσεις της μαθητιώσης νεολαίας και διαβάστηκε κατάλληλη ευχή, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ο εφημέριος ολοκλήρωσε την ακολουθία με την ευχή "ο Άγιος Θεός δια πρεσβειών των Αγίων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης να αγιάζει και να ευλογεί όσους εορτάζουν και φέρουν τα ονόματα Κωνσταντίνος και Ελένη, τους ευλαβείς ευεργέτες του Ιερού Παραβήματος που φρόντισαν για την εορτή, όλους όσους συμπροσευχήθηκαν συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες και όσους δεν μπόρεσαν "δι' ευλόγους αιτίας" να παρευρεθούν και κυρίως να αγιάζει, να ευλογεί, να χαρίζει το φωτισμό και την υγεία και την επιτυχία στα παιδιά μας, τους μαθητές και μαθήτριες που από σήμερα εισέρχονται στην δοκιμασία των εξετάσεων, πανελλαδικών και προαγωγικών". Και η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με το Χριστός Ανέστη. 


 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπό βροχή, βρεθήκαμε στην ύπαιθρο της Καλλιμασιάς μετά τη "Λίμνη" στην περιοχή "Άγιος Κωνσταντίνος", όπου ταερείπια της ομώνυμης εκκλησίας και το προσκυνητάρι.

   


Ψάλαμε την παράκληση των Αγίων και ευλογήθηκαν άρτοι, για πρώτη φορά ύστερα από την ερείπωση του ναΐσκου, για τον οποίο υπάρχει η ευλαβής πρόθεση της ανακαίνισης.


Με τις ομπρέλες στα χέρια την περισσότερη ώρα της ακολουθίας και με το άκουσμα των ιερών στίχων και τροπαρίων του παρακλητικού κανόνα, με την αναπομπή των δεήσεων και την ευωδία του λιβανιού να κατακλύζει τον ιερό χώρο, όσοι παραβρέθηκαν στην παράκληση έζησαν με μοναδικό τρόπο την τέλεση της ακολουθίας.
Στο τέλος προσφέρθηκε ο άρτος καθώς και αναψυκτικά και γλυκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: