Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τιμήθηκε η μνήμη των Καλλιμασιωτών Πατριαρχών (φωτογραφίες)

Η Χίος είναι περήφανη για τους τρεις Οικουμενικούς Πατριάρχες που γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν σε αυτήν. Ο Ιωακείμ ο Β΄ [Κοκκώδης] (1860-1863, με δεύτερη πατριαρχεία 1873-1878), ο Ιωακείμ ο Δ΄ [Κρουσουλούδης] (1884-1886) και ο Κωνσταντίνος ο Ε΄ [Βαλιάδης] (1897-1901).

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 τιμήθηκε η μνήμη των Χίων αοιδίμων Οικουμενικών Πατριαρχών κυρών Ιωακείμ Β’ και Ιωακείμ Δ’ στη γενέτειρά τους Καλλιμασιά. Οι αοίδιμοι τιμώνται ως Ευεργέτες της Παιδείας της ιδιαίτερης πατρίδας τους, αφού με ηγεμονική δωρεά του Ιωακείμ Β΄ και φροντίδα του Ιωακείμ Δ΄ η Καλλιμασιά απόκτησε Παρθεναγωγείο και Αρρεναγωγείο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τα Σχολεία στη Χίο ήταν λιγοστά. 

  

Για τους Ιωακείμ Β΄ και Δ΄ το μνημόσυνο είναι μια ιστορική υποχρέωση, την οποία ανέλαβε το γεροντοσυμβούλιο της Καλλιμασιάς τον Σεπτέμβριο του 1878, για τη δωρεά 1800 χρυσών οθωμανικών λιρών από τον Ιωακείμ τον Β΄ για ίδρυση και προίκα Παρθεναγωγείου, δωρίζοντας και την πατρική του περιουσία. Εκτελεστής της τελευταίας αυτής θελήσεως ο Ιωακείμ ο Δ΄, ο οποίος σημειωτέον μετά την καταστροφή της μονής του Αγίου Γεωργίου στη Ρα από το σεισμό του 1881, προσπόρισε τα κτήματά της στο Αρρεναγωγείο Καλλιμασιάς.


Την ιστορική αυτή υποχρέωση ανέλαβε και ενέταξε στον κανονισμό λειτουργίας του το Ίδρυμα «Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής», στο οποίο περιήλθε το Ταφικό (Ιστορικό και Διατηρητέο) Μνημείο του Ιωακείμ Δ’ στην Καλλιμασιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, πρόεδρος του Ιδρύματος, προέστη των Ιερών Ακολουθιών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Μνημόσυνο των Πατριαρχών και εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία. Παρέστησαν τιμητικά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, οι Βουλευτές Χίου, ο Ταξίαρχος, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.
 

Ας σημειωθεί ότι ο τάφος του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Β΄ βρίσκεται στην Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. Στο ταφικό μνημείο του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Δ΄, που βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιμασιάς Χίου, τέλεσε τρισάγιο, κατά την ευλογητή επίσκεψή του στη Χίο τον Αύγουστο του 1997, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Το φωτογραφικό υλικό είναι των κ.κ. Κώστα Σταμούλη και Γιάννη Μαρουκάκη και του π. Γ. Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: