Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εσπερινός στην Αγία Ευφημία στην Πνιγούρα.

Το 1984 τρεις νεαροί Καλλιμασιώτες, ο Κώστας, ο Γιώργος και ο Σταμάτης, έφτιαξαν ένα Προσκυνητάρι αφιερωμένο στην Αγία Ευφημία, ακριβώς επάνω στον ερειπωμένο -προφανώς από τον χαλασμό του 1881- Ναό της Αγίας στην περιοχή Πνιγούρα της Καλλιμασιάς.

Οι ίδιοι επιμελήθηκαν τη δημιουργία Αδελφότητας επ' ονόματι της Αγίας, ώστε να εορτάζεται την 11η Ιουλίου η ανάμνηση του θαύματός Της, κατά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα και την 16η Σεπτεμβρίου η μνήμη Της.

Με τη βοήθεια και άλλων ενοριτών αγοράστηκε Εικόνα της Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Αγίας Ευφημίας, η οποία ιστορήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου, και η οποία τοποθετήθηκε αρχικά στον Ενοριακό Ναό και στη συνέχεια στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού, όπου τελείται δυο φορές το χρόνο η εορτή, 11 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου.


Την παραμονή ή ανήμερα της καλοκαιρινής εορτής της Αγίας ετελείτο Παράκληση προς τιμήν της Αγίας, στην Πνιγούρα, στο Προσκυνητάρι της.

Το έλεος του Θεού και η χάρη της Αγίας αξίωσε εκείνους τους νεαρούς να παραμείνουν μέχρι σήμερα στη διάθεση και τη διακονία της Εκκλησίας μας.

Η παράδοση της τιμής της Αγίας συνεχίζεται αδιάλειπτα στη μικρή μας κωμόπολη και έχει παγιωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια η τέλεση Εσπερινού στο χώρο του ερειπωμένου ναού Της, μπροστά στο Προσκυνητάρι, με ευλόγηση άρτων, καθώς και η τέλεση του Όρθρου με αρτοκλασία και της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Σωτήρος Χριστού, την 11η Ιουλίου και την 16η Σεπτεμβρίου.


Το 2011, μας αξίωσε ο Θεός, να προσκυνήσουμε το χαριτόβρυτο λείψανο της Μεγαλομάρτυρος, που φυλάσσεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Εσπερινός τελέστηκε και φέτος στις 7.30 μ.μ. της Παρασκευής 10 Ιουλίου από τον Εφημέριο της Καλλιμασιάς και συμπροσευχήθηκαν αρκετοί ενορίτες. Την επομένη, στον Χριστό η εορτή ολοκληρώθηκε με την προσκύνηση της σεπτής εικόνας της Αγίας και την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Και μία τελευταία φωτογραφία από το αρχείο μας, 25 χρόνια πριν!

Αγία Ευφημία 1990
Από αριστερά: Νικόλαος Σωτ. Κρουσουλούδης, 
Σταμάτιος Αχ. Συράκης και Γεώργιος Μ. Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: