Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Κυριακή του Πάσχα στην Καλλιμασιά (φωτογραφίες)

Χριστός Ανέστη! Σύμφωνα με το έθιμο την Κυριακή της Λαμπροφόρου Αναστάσεως (Κυριακή του Πάσχα), στην Καλλιμασιά, γίνεται η λιτάνευση της Αναστάσεως, η οποία ακολουθεί την διαδρομή των 1700 μέτρων.

Οι στάσεις γίνονται στα καντούνια του χωριού, εκεί όπου κοντά υπάρχουν ιεροί τόποι, ενοριακά ή κτητορικά παρεκκλήσια και εικονοστάσια. Σε κάθε στάση διαβάζεται από ένα Εωθινό Αναστάσιμο Ευαγγέλιο, και η καλή είδηση το άγγελμα του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου να ακουστεί σε όλη την κοινότητα.  
Σύμφωνα με τη συνήθεια που έχει επικρατήσει, στην πομπή συμμετέχουν μόνο άνδρες, ενώ οι γυναίκες αναμένουν έξω από τα σπίτια τους να προϋπαντήσουν την αναστάσιμη λιτανεία ή πηγαίνουν απευθείας στο Ναό για τον Εσπερινό της Αγάπης.
Με την επιστροφή στον Ενοριακό Ναό τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης από τον Εφημέριο της Καλλιμασιάς και τον π. Βίκτωρα Μελαχροινούδη, ενώ διαβάστηκε το Ευαγγέλιο στην Ελληνική, Λατινική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.

 Το φωτογραφικό υλικό είναι του Μάριου Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: