Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η Καλλιμασιά τίμησε τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο (φωτογραφίες)

Η Καλλιμασιά τίμησε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ανήμερα της εορτής του, την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 23η Απριλίου 2014.


Κέντρα του εορτασμού και φέτος το ενοριακό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κοιμητήριο της Καλλιμασιάς και το πάρκο του Αγίου Γεωργίου Στειρά.


Το πρωί της Τετάρτης στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής, στο τέλος της οποίας, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο, προσφέρθηκαν, διαβάστηκαν και ευλογήθηκαν οι ψυχόπιτες προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται το Κοιμητήριο της Καλλιμασιάς και εις μνήμην των κεκοιμημένων.


Το απόγευμα ενορίτες με επικεφαλής τον εφημέριο πήγαν στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου Στειρά, όπου υπήρχε η ομώνυμη ιστορική Ιερά Μονή, η οποία καταστράφηκε από τον φοβερό σεισμό του 1881. Διασώζεται το υδραγωγείο της Μονής, ενώ τα ερείπια του Καθολικού είναι θαμμένα κάτω από σωρούς μπάζα, που σωρεύτηκαν τα νεώτερα χρόνια. (Η μεγάλη κτηματική περιουσία της Μονής περιήλθε στην Κοινότητα, το Δημοτικό Σχολείο και την Εκκλησία της Καλλιμασιάς) Η ανέγερση ναϋδρίου προς τιμήν του Αγίου στο χώρο που είναι θαμμένο το Καθολικό, θα ήταν ελάχιστο αντίδωρο ευχαριστίας των Καλλιμασιωτών προς τον Άγιο και τη Μονή του και απαραίτητο συμπλήρωμα του καλαίσθητου δενδρόφυτου πάρκου, που ευτυχώς αντικατέστησε τη ζοφερή εικόνα της αλάνας των μπάζων...

Το φωτογραφικό υλικό είναι του Μάριου Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: