Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Την Κυριακή ο εορτασμός του Αγίου Λαζάρου στην Καλλιμασιά

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου του Τετραημέρου. Η ανακομιδη και μετάθεση του ιερού λειψάνου του αγίου Λαζάρου από το Κίτιο (σημερινή Λάρνακα της Κύπρου) στην Κωνσταντινούπολη, η οποία τιμάται από την Εκκλησία τη 17ην Οκτωβρίου, έγινε κατά το έτος 899/900 μετά από εντολή του αυτοκράτορος Λέοντος Στ΄ του Σοφού.

Να θυμήσουμε στους αναγνώστες του ιστολογίου μας ότι από τη μαρτυρική μεγαλόνησο την Κύπρο συνοδεία του εφημερίου του Ιερού μας Ναού ήρθε η εικόνα του Αγίου και Δικαίου Τετραημέρου Φίλου του Χριστού Λαζάρου επισκόπου Κιτίου (Λάρνακας), τον Οκτώβριο του 2008. Η εικόνα είναι αγιογραφία, αντίγραφο αυτής που υπάρχει στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας Κύπρου. Αγιογραφήθηκε από τον Κύπριο αγιογράφο και θεολόγο Γεώργιο Πέτρου στη Λάρνακα. Είναι δωρεά της κυρίας Μυρόπης Σταμούλη και της οικογενείας της για τον Ιερό μας Ναό. Η εικόνα διαστάσεων 90Χ60 εκ. τοποθετήθηκε σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, δωρεά της ιδίας, και η μνήμη του Αγίου τιμάται από τότε με πλήρεις ακολουθίες κατά την παραμονή και την ημέρα της εορτής της ανακομιδής του τιμίου λειψάνου του, καθώς επίσης και το Σάββατο του Λαζάρου τον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς.

Το εφετινό πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

Σάββατο 16/10/2010 Μέγας Εσπερινός, ώρα 6.00 μ.μ.

Κυριακή 17/10/2010 Όρθρος μετά αρτοκλασίας και Θεία Λειτουργία, ώρα 7.00 μ.μ.

Κυριακή 17/10/2010 Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Λάζαρο, ώρα 5.30 μ.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: