Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Λίαν εὔφρανας τοὺς ὀρθοδόξους... Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε·...

Η Μεγαλομάρτυς και Πανεύφημος Αγία Ευφημία εορτάζεται δυο φορές το χρόνο στην ενορίας της Καλλιμασιάς. Σημεία αναφοράς του εορτασμού το ερειπωμένο παρεκκλήσιο της Αγίας στην περιοχή Πνιγούρα με το Προσκυνητάρι, που οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και το Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, όπου βρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Αγίας, έργο του Αγιογραφείου του Ιερού Παρθενώνα του Αγίου Κωνσταντίνου, (αρχές της δεκαετίας του 1980).

Την 11η Ιουλίου γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών. Αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.

Ο Εσπερινός της εορτής τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αιμιλιανού, καθώς συνέπεσε ημέρα Πέμπτη, όπου στον ανωτέρω Ναό τελείται η Ιερά Παράκληση του Αγίου. Στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας Ευφημίας, στο θαύμα της επικύρωσης του Τόμου των Ορθοδόξων και στην επίσκεψη της Αγίας στο κελί του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, αναφέρθηκε ο παρεπιδημών στην Καλλιμασιά Σύμβουλος των Θεολόγων Βορείου Αιγαίου, κ. Νικόλαος Χριστόπουλος. 

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στο Παρεκκλήσιο του Χριστού, με τη φροντίδα Αδελφότητας ενοριτών.

 
Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε η Παράκληση της Αγίας στον ιερό τόπο, όπου βρίσκεται ο ερειπωμένος Ναός της στην περιοχή Πνιγούρα της Καλλιμασιάς και το Προσκυνητάριό της, δείγμα ευλάβειας τριών νέων ανθρώπων, την δεκαετία του 1980, εκ των οποίων σήμερα οι δύο είναι κληρικοί. Προσφέρθηκαν και άρτοι προς τιμήν της Αγίας, και με την ευλογία και τη διανομή τους ολοκληρώθηκε η ιερή ακολουθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: