Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλλιμασιά. (φωτογραφικό υλικό και βίντεο)

 
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην Καλλιμασιά. Ο εορτασμός ξεκίνησε από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς.

το πρωί οι καμπάνες της Παναγίας ανήγγειλαν την έναρξη της ακολουθίας τουΌρθρου των Φώτων8.30 π.μ. η Δοξολογία και ευθύς αμέσως η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Πριν την Κοινωνία των Πιστών ο εφημέριος μίλησε για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και το νόημά της. 10 π.μ. άρχισε ηακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Για το σκοπό αυτό οι επίτροποι είχαν προετοιμάσει και στολίσει με κλαδιά φοινίκων εξέδρα στο μέσον του Ναού. Όταν ο εφημέριος έψαλε το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε..., και βάπτισε τον Τίμιο Σταυρό στο νερό της κολυμβήθρας οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και το εκκλησίασμα δέχτηκε με χαρά και συγκίνηση τον ραντισμό με το ύδωρ των Αγίων Θεοφανείων, ενώ στο τέλος της ακολουθίας προσήλθαν όλοι να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν το αντίδωρο. 
 

  
Ο εφημέριος ανήγγειλε στο εκκλησίασμα την ανάληψη καθηκόντων των λαϊκών μελών του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τηςΔιοικητικής Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Μουσείου για την τριετή θητεία από1.1.2011 ως 31.12.2013 και τη συγκρότηση των ανωτέρω ενοριακών συμβουλίων σε σώμα την Τρίτη 4.1.2011. Προσκάλεσε τα λαϊκά μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Παναγίας της Πλακιδιώτισσας μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 9.1.2011 που θα γίνει στη Μονή να συνεδριάσουν για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους για νέα θητεία (1.1.2011-31.12.2013). Τέλος ευχήθηκε σε όλους τα χρόνια πολλά και κάλεσε όλους να μεταβούν στην παραλία του Αγίου Αιμιλιανού για την καθιερωμένη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
 
   
Η καλή ημέρα, που φάνηκε από το πρωί, βοήθησε ώστε να γίνει απρόσκοπτα ο Αγιασμός των Υδάτων από τον μόλο του Αγίου Αιμιλιανού με την συμμετοχή αρκετού κόσμου. Επτά λεβέντες ανέμεναν να βουτήξουν στα πεντακάθαρα, καταγάλανα, αλλά παγωμένα νερά της παραλίας μας. Ο εφημέριος με τη συνοδεία του κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό (που χρησιμοποιούσε ο Ιερομνήμων Θεμιστοκλής Σύλλας για τη συγκεκριμένη ημέρα-με ημερομηνία 1960) και το Ιερό Ευαγγέλιο και τους ιεροψάλτες έφθασε στο μόλο για τον Αγιασμό.
 
 
Η τελετή άρχισε στις 11.00 και ολοκληρώθηκε στις 11.15 π.μ. Ο εφημέριος έριξε το Σταυρό στη θάλασσα και από την ακρογιαλιά βούτηξαν οι νεαροί Στέλιος Ζαννίκος, Χριστόφορος Μπολλάνο, Δημήτρης-Συμεών Βενέτης, Γιάννης Καλούπης, Μιχάλης Μελαχροινούδης, Περικλής-Θεολόγος Πελαντής και Κώστας Γεροντιδάκης. Τον Σταυρό έπιασε ο Περικλής-Θεολόγος Πελαντής. 
 
Ο εφημέριος ευλόγησε με τον Σταυρό όλους τους παρευρισκομένους ευχόμενος ιδιαίτερα στους ναυτικούς καλές θάλασσες. Για τα παιδιά που βούτηξαν ευχήθηκε ιδιαιτέρως και είπε ότι η Ενορία θα προσφέρει στον καθένα από ένα βιβλίο χρήσιμο για το σχολείο τους. Στην τελετή στο μόλο καθώς και στο Ναό συμπροσευχήθηκαν και η Αντιδήμαρχος Ιωνίας κ. Αθηνά Θλιβίτου και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιμασιάς του Δήμου Χίου, ο Πρόεδρος κ. Σταμάτιος Συράκης, η Αντιπρόεδρος κ. Ευαγγελία Κωνσταντίνου-Καλαμωτούση και τα Μέλη κ. Κυριάκος Μπαλλής και κ. Σταμάτιος Παληάς.

Στους βουτηχτάδες δόθηκε ο Σταυρός, σύμφωνα με το έθιμο, τον οποίο θα περιφέρουν σε όλα τα σπίτια της κωμοπόλεως μας για ευλογία.
Στη συνέχεια το Αθλητικό Σωματείο της Καλλιμασιάς "Ο Όμηρος" πρόσφερε κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.  

Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο είναι του Κώστα Σταμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: