Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλλιμασιά

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην ενορία της Καλλιμασιάς. Την παραμονή της εορτής, 5 Ιανουαρίου 2018, οι ακολουθίες τελέστηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιωτίσσης, από όπου ξεκίνησε ο φωτισμός των σπιτιών της Καλλιμασιάς.


Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς τελέστηκε η ακολουθία του  Όρθρου των Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και ο Μέγας Αγιασμός. Σε εξέδρα με κλαδιά φοινίκων στο κέντρο του Ναού ενώπιον του εκκλησιάσματος ο εφημέριος τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.


Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και αφού το εκκλησίασμα ασπάσθηκε τον Τίμιο Σταυρό και έλαβε τον ραντισμό του Μ. Αγιασμού, ο εφημέριος με άπασα την ιερατική του στολή μετέβη στο ενοριακό παρεκκλήσιο του Αγίου Αιμιλιανού, από όπου με επικεφαλής τη Σημαία εν πομπή, με τους ιεροψάλτες να ψέλνουν τα κατάλληλα τροπάρια, κατηφόρισε, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Τ. Σταυρό, με τους πιστούς στο χώρο του μόλου της ομώνυμης παραλίας για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και των Αγιασμό των Υδάτων.


Η ηλιόλουστη ημέρα, η γαλήνια θάλασσα, βοήθησαν στην τέλεση της σύντομης ακολουθίας πάνω στο μόλο του Αγίου Αιμιλιανού, όπου μετά την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (Η Βάπτιση του Κυρίου από τον Πρόδρομο Ιωάννη στον  ποταμό Ιορδάνη), τη δέηση και την ευχή έγινε η ρίψη του Τ. Σταυρού, ενώ ψαλόταν το απολυτίκιο της ημέρας "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Επτά θαρραλέοι λεβέντες αψηφώντας τα κρύα νερά ρίχτηκαν στη θάλασσα για τη χάρη του Σταυρού, τιμώντας την ημέρα και συνεχίζοντας την παράδοση, ο Στέλιος Ζαννίκος, ο Σιδερής Κοκολάκης, ο Μιχάλης Κοκολάκης (που έπιασε το Σταυρό), ο Αριστείδης Γιαννούμης, ο Αργύρης Κωνσταντίνου, και οι 9άχρονοι Νίκος  Π. Νεαμονίτης και ... Λαγκαδούσης.

 

Ο Α. Σ. Όμηρος Καλλιμασιάς προσέφερε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: