Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Στιγμιότυπα από την τιμητική μεταφορά της Εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού, την υποδοχή, λιτανεία και τον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Κάθε χρόνο, το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου, η Καλλιμασιά γίνεται το επίκεντρο του εορτασμού της μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου του Ομολογητού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που, από τον οποίο έχει λάβει το όνομά της ολόκληρη η γύρω από αυτόν παραθαλάσσια περιοχή της Καλλιμασιάς.

Τα παλαιότερα χρόνια οι προσκυνητές έφθαναν από τη στεριά με τα υποζύγιά τους και από θαλάσσης με βάρκες και καΐκια και παρέμεναν μέσα και έξω από το Ναό ως το τέλος της ιεράς πανηγύρεως, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν τάμα στον Άγιο ή ζητούσαν τη βοήθειά του. 


Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 7 Αυγούστου, η εικόνα του Αγίου μεταφέρθηκε κατ' αρχήν με αυτοκινητοπομπή από τον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, όπου φυλάσσεται, στο λιμανάκι του Αγίου Ιωάννου Μονολιάς. Τη συνοδεύουν, φορώντας παραδοσιακές Καλλιμασιώτικες στολές, που παραχωρεί το Εκπολιτιστικό Σωματείο "Η Πρόοδος", νέοι και νέες της Καλλιμασιάς.

Κατά τη διάρκεια της πλεύσης τελείται δέηση από
τον Εφημέριο, που από το 2003 συνοδεύει την
Ιερά Εικόνα σε αυτή την τιμητική δια θαλάσσης μεταφορά.

Η αυτοκινητοπομπή φθάνει στο λιμανάκι του Αγίου Ιωάννου, και όλοι επιβιβάζονται στα φουσκωτά σκάφη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χίου, που τιμά τον Άγιο ως προστάτη του, στα καΐκια και στις βάρκες και με συριγμούς ανοίγονται, ώστε να αποτελέσουν μια τιμητική νηοπομπή, η οποία με επικεφαλής τη Σημαία του Ναού και την Ιερά Εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού κατευθύνεται στο μώλο της ομώνυμης παραλίας.

Με τις παραδοσιακές στολές του
Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς,
κορίτσια του Δημοτικού,
αναμένουν την άφιξη της Εικόνας.
Η νηοπομπή ζυγώνει στο μώλο του Αγίου Αιμιλιανού.
Στο μώλο του Αγίου Αιμιλιανού με επικεφαλής
τον Σεβ. Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο,
στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, κλήρος και λαός,
αναμένουν την άφιξη της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.


Με τη σειρά αποβιβάζονται από τα πλεούμενα, για να ενωθούν με όσους βρίσκονται στον Άγιο Αιμιλιανό, οι συνοδοί της Εικόνας. Θα ακολουθήσει η άνοδος προς τον πανηγυρίζοντα Ναό του Ομολογητού Αγίου, με την τιμητική συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής της 96 ΑΔΤΕ. 

 
Σε όλο το μήκος της ανηφορικής διαδρομής
ο κόσμος υποδέχεται και ακολουθεί
τη σεπτή Εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού,
το σέβασμα της Καλλιμασιάς.
Με προπομπό τη Φιλαρμονική της 96 ΑΔΤΕ
η ιερά πομπή περνάει μέσα από τα σπίτια
του μικρού παραλιακού οικισμού και οδεύει
στον Ναό του Αγίου Αιμιλιανού.

Με την εφέστια Εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού να έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο Ναό του, τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Μάρκου.


Φως ιλαρόν αγίας δόξης...
Αρτοκλασία - Θεοτόκε Παρθένε...


Μαρτύρων ὁμότροπος, Ἱεραρχῶν καλλονή, ὁσίων ἀγλάϊσμα, Ὀρθοδοξίας φωστήρ, Αἰμιλανὲ πανσεβάσμιε· ἤλεγξας τοῦ τυράννου, τὴν ἀντίθεον πλάνην, ἄνωθεν ἠξιώθης, τῶν στεφάνων τῆς νίκης, καὶ πρεσβεύεις ἀπαύστως ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: