Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μπροστά στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα-Μήνυμα Εφημερίου Καλλιμασιάς

Αδελφοί μου, ενορίτες της Καλλιμασιάς, Καλλιμασιώτες της Χίου, της Ελλάδος και όπου γης, αναγνώστες του ιστολογίου "Καλλιμασιά",
Με τη βοήθεια του Θεού φθάσαμε στο τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής του 2012 μ. Χ. Σήμερα Κυριακή των Βαΐων είδαμε τους όχλους του παλαιού Ισραήλ να υποδέχονται τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα, καθήμενον επί πώλου όνου, να σείουν τα βαΐα των φοινίκων, να στρώνουν τα ενδύματά τους στο διάβα του Κυρίου και να ανακράζουν με πρώτα τα παιδιά το Ωσσανά!
Μπροστά είναι η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παναχράντων Παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και μετά τον Σταυρό και τον Ζωοδόχο Τάφο, η Λαμπροφόρος Ανάσταση!
Ας μην ομοιάσουμε στον όχλο των Εβραίων, που σήμερα εξυμνεί και αύριο σταυρώνει τον Χριστό.
Ως ο νέος Ισραήλ, η Εκκλησία Εκείνου, ας τον υποδεχθούμε με την αθώα διάθεση των παιδιών, ας κρατήσουμε στα χέρια μας με πίστη τα βαΐα των φοινίκων, που θα γίνουν οι δάφνες της νίκης κατά του θανάτου, ας στρώσουμε τα ενδύματά μας στο διάβα Του και ας αναφωνήσουμε ικετευτικά: "Έρχου Κύριε Ιησού"! Ωσσανά ευλογημένος ο Ερχόμενος...
Με αυτές τις σκέψεις, από απόψε που θα αντικρίσουμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας, ας εργαστούμε πιο έντονα για το "ένδυμα" της ψυχής μας, ώστε αγιαζόμενοι από τα μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας και νηστεύοντας στο σώμα και στην ψυχή τη νηστεία του Πάσχα, να ζήσουμε προς όφελός μας, για τη σωτηρία μας, όλα αυτά, τα οποία Εκείνος εκουσίως υπέστη για εμάς.
Είθε να εισέλθουμε μαζί με τον Νυμφίο εις τον Νυμφώνα με κατάλληλο ένδυμα και με τις λαμπάδες αναμμένες, όπως οι φρόνιμες και όχι όπως οι μωρές παρθένες.
Αδελφοί μου, να κατακλύσουμε τους Ναούς μας, να προσευχηθούμε για τον οίκο της ψυχής μας, την κατ' οίκον εκκλησία μας, την μικρή ή μεγάλη οργανωμένη κοινωνική οντότητα στην οποία ζούμε, και για την πολύπαθη πατρίδα μας, που ζει τη βαβυλώνειο αιχμαλωσία της, ανεβαίνει το Γολγοθά της και προδοκά την Ανάσταση.
Ας ειρηνεύσουμε στις σχέσεις μας με Εκείνον και με όλους τους αδελφούς μας, δια της μετανοίας και της συγχώρεσης και ας πλησιάσουμε με φόβο Θεού, πίστη, ελπίδα και αγάπη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Εκείνου: Λάβετε φάγετε... Πίετε εξ' αυτού παντες.... και το "Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς..."
Καλή αντάμωση στην οδό προς το Πάθος, τη Σταύρωση και την Ταφή. Καλή Ανάσταση!

Με ευχές και αγάπη Χριστού
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Εφημέριος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς και
Ιεράς Μονής Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: