Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η ακολουθία των Αχράντων Παθών στην Καλλιμασιά (φωτο)

 
Με κατάνυξη και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε η ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου (12 Ευαγγέλια) στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς.
 
Με τον εφημέριο, που επέστρεψε στα καθήκοντά του και τη συμπαράσταση και συμπροσευχή του Αιδεσιμωτάτου Πρεσβυτέρου Μιχαήλ Ζευγιού διαβάστηκαν οι 12 ευαγγελικές περικοπές, από τα 4 Ευαγγέλια. 
Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης αφηγούνται τις τελευταίες ώρες του Χριστού μας με τους Μαθητές του, την Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού, την προσευχή στη Γεθσημανή, την προδοσία του Ιούδα, τη σύλληψη του Κυρίου, τον διασκορπισμό των Μαθητών και την άρνηση του Πέτρου, την ταλαιπωρία του Χριστού από τον Άννα στον Καϊάφα, τον Πόντιο Πιλάτο, τον Ηρώδη, τους εμπαιγμούς, τα μαστιγώματα, τους εμπτυσμούς, τα κολαφίσματα, το ακάνθινο στεφάνι και την θανατική Του καταδίκη, τη Σταύρωση, τους λόγους Του επάνω στο Σταυρό, τη μετάνοια του ληστή, το Τετέλεσται και τα συμβάντα που ακολούθησαν, την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του.   
 
Κατάμεστος ο περικαλλής Ιερός Ενοριακός Ναός με τους πιστούς να κρατούν στα χέρια τους αναμμένα κεριά και να υποδέχονται με δάκρυα τον Εσταυρωμένο που εφέτος λιτανεύθηκε από τον π. Μιχαήλ, ενώ το "Σήμερον κρεμάται..." απηγγέλετο εμμελώς και από τους δύο Ιερείς.
Μετά το τέλος της Ακολουθίας, παρέμειναν στο Ναό γυναίκες, όλων των ηλικιών για το στολισμό του Επιταφίου, ενώ στον Ξενών οι κυρίες Πλουμή Θλιβίτου και Αργυρώ Σταμούλη, τηρώντας το έθιμο, έψησαν τον παραδοσιακό χυλό, που προσφέρθηκε σε όλους.

Ο π. Μιχαήλ παρέμεινε στο Ναό και έψαλε με τις κυρίες το μοιρολόι της Παναγίας.
Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε στο ιστολόγιό μας από τον Κώστα Σταμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: